ПРАВИЛА ТАКМИЧЕЊА

Лига изнад Србије 2024

Рекреативно параглајдинг такмичење у дисциплини прелет
на територији Републике Србије

  

Циљеви
Такмичење се организује у циљу промоције и популаризације параглајдинга у Србији. Тежиште је на рекреативном летењу и сарадњи пилота. Основна идеја је да стимулише усавршавање домаћих пилота и мотивише их за озбиљније бављење дисциплином прелет, као и усавршавање тактика врхунских пилота и увођење у такмичарски параглајдинг почетника и стварање будућих шампиона.

Такмичење је искључиво рекреативног карактера и не утиче на такмичарски биланс пилота који се на њему такмиче. Није у било каквој корелацији са званичним ФАИ такмичењима и осталим такмичењима које организује Ваздухопловни Савез Србије или појединачни клубови чланови савеза.

1.  Опште информације 
Такмичење почиње 1.1.2024. а завршава се у октобру. Администратори ће одредити датум на основу метео услова за ту годину.

1.2 Документација
Документовање летова се врши преко ГПС трак лога сваког лета забележеног уређајем са валидним Г рекордом ( G record).

1.3 Евалуација
Евалуација летова, бодовање, избор типа лета (отворена дистанца, троугао или ФАИ троугао) као и додавање бодова према прописаном хендикепу у односу на класу крила којим је лет остварен се врши на порталу XC Globe који бодовање ради аутоматски на основу одређених правила. 

Ако се из постављеног траклога недвосмислено и  јасно види да је пилот у току лета добио висину тако што је летео унутар облака, лет се неће бодовати за такмичење.

2.  Услови учешћа

2.1 Такмичари
На такмичењу могу учествовати пилоти који поседују валидну такмичарску дозволу за текућу сезону и који обаве прописану регистрацију најкасније до почетка такмичења.  Накнадно пријављивање ће бити могуће само у случају пилота који после овог рока положе за пилотску дозволу и изваде такмичарску. Листа пријављених пилота ће бити јавно доступна.

Сваки такмичар мора да:

  • Да користи “XC Track” као апликацију за летење зато што ће задаци бити постављани само на њој. Такмичар може користити и други тип уређаја али ће бити у обавези да сам уноси тачке, задатке и на крају уплоадује или пошаље лог лета. 
  • Попуни формулар за регистрацију: http://iznadsrbije.rs/prijava-za-takmicenje/ и чекира кућицу “Желим да се такмичим и у “Лиги Изнад Србије”

  2.2 Летелице
Стање параглајдера и остале пратеће опреме са којом се изводе летови су одговорност пилота такмичара. Сваки пилот је дужан да користи опрему у складу са општим прописима и одредбама које прописује закон.

    2.3 Ваздухопловна правила
Пилоти су дужни да поштују све ваздухопловне прописе који важе на територији на којој изводе летове, као и правила одређена пред сам почетак трке.

3.  Бодовање
3.1 Бодовање ће се обрачунавати по најновијим верзијама програма који се користе на званичним такмичењима.

3.2 Сваки задатак за који је резултат првопласираног био преко 300 бодова ће се нивелисати на 1000 поена, а пропорцијално томе и резултати осталих пилота. У супротном тај задатак се не рачуна за лигу.

3.3 Трећина најлошијих резултата ће бити обрисана за сваког пилота, тако што ће се после 3 задатка брисати један најлошији, после 6 задатака бришу се два најлошија итд.

3.  Такмичарске класе

Спорт класа (ЕН А, Б и Ц)
Мастер класа (ЕН А, Б, Ц, Д и ЦЦЦ)
Тимови: Ове сезоне неће бити тимова а за следеће ћемо договорити начин избора.

4.  Календар

5.1 Такмичење се може одвијати искључиво суботом,  недељом и државним празником, сем у случају званичне ВСС Лиге Србије када неће бити могуће одржавање ових задатака.

5.2 Одабир датума и терена одређиваће такмичарски жири, који ће одредити администратори такмичења а састојаће се од најкомпетентнијих пилота.

5.3 Трка ће се најављивати 2-3 дана унапред, док ће се потврдити дан пре, до 17 часова. Такође ће се објављивати могући задатак, односно незванична рута трке, која ће бити званична тек пред само полетање.

5.4 Терени који ће се користити ће бити доступни за долазак малим аутом, сем у случају неке ванредне организације ради промоције терена или када нема услова за други. О свему ће одлучивати такмичарски жири.

5.5 Сваки такмичар је у обавези да брине о НОТАМ-има и сваком другом безбедоносном аспекту лета.

ОДГОВОРНОСТ

Администратори такмичења се обавезују да ће омогућити свим такмичарима који задовоље услове, да буду излистани као учесници такмичења на интернет сајту такмичења (http://www.iznadsrbije.rs).  Администратори такмичења ће обезбедити комуникацију са такмичарским жиријем, професионалним скорерима и обезбедити јавни увид у резултате.

Сваки такмичар изводи летове самостално и на сопствену одговорност. Администратори не обезбеђују услове за извођења летова, не пружају физичку подршку пилотима такмичарима пре, за време или после лета и не сносе никакву одговорност у случају било које врсте инцидента насталог за време лета. Као и приликом слободног летења рачуна се на пилотску солидарност па ће приликом бодовања за пилота који је слетео да би помогао колеги у невољи бити поштовани исти принципи као и приликом званичних трка.

Резултати такмичења ће бити ажурирани на сајту http://iznаdsrbije.rs