Desant na Drvar 2022

Prognoza pred polazak

Pre polaska na takmičenje bio sam izrazito pesimističan jer se na prognozi nije video ni jedan dan koji garantuje neko letenje. Svaki dan oblačno, kiša itd. Pomislio sam da samo mazohista može ići na paraglajding takmičenje po takvoj prognozi. Što se više približavalo takmičenje prognoza je bila sve gora. Željko je spremio odličan program i bilo mi je unapred žao da se toliki trud ne kruniše i samim letenjem.

Boža Marunić je samo želeo da pobegne od žene i dece a ja sam mu obećao da ćemo ići zajedno 😊

Reč je reč tako da se pakujemo a nosimo i bicikle da bi imali bar šta da radimo u pauzi izmedju kiše.

Na putu ka Drvaru prognoza se poklapa sa realnom situacijom tj. pada kiša ali društvo koje je već stiglo prijavljuje lepo pa čak i letljivo vreme, dobar znak.

Te večeri u radničkom domu tj. konzulatu Republike Srbije je nakon registracije, kao i prošle godine, upriličeno svečano otvaranje uz prigodnu zakusku i piće.

Prvog dana takmičenja ipak prognoza odnosi pobedu i dan je u startu otkazan, medjutim koristimo ga na najbolji način posetom  vodopadu na reci Uni u Martin Brodu gde  je organizovan i ručak za sve učesnike takmčenja. Bilo je pastrmke i mesa ili oba, ko kako voli. Neki smo uspeli da odemo i do vodopada Štrbački buk koji je još oko 30km dalje ali je i mnogo lepši. Ceo ovaj region obiluje prirodnim lepotama pa je Boža napravio podužu listu onoga šta treba obići kada nema letenja 😊

Vodopad u Martin Brodu
Štrbački buk

Drugog dana takmičenja osvanulo je oblačno jutro ali se donosi odluka da se ide na severni start.

Taj start inače nije baš idealan i prošle godine smo ga koristili na jednom tasku kada je mislim većina pilota tu iscurela. Prilično je nezgodan za poletanje jer se vetar i termika tačno na njemu lome pa je često u nekom rotoru, mala je visinskska razlika a odsečen je tako da ima samo nekoliko koraka po ravnom da se napravi pre poletanja. Na momente tu duva i prilično jak vetar pa je potrebno  dosta faktora da se poklopi za dobro poletanje. Kada poletiš sve postaje lakše i bolje jer se sa visinom popravljaju i  uslovi u vazduhu. Mislim da niko ko je poleteo nije odmah curnuo jer je lepo držala padina uz finu termiku koja je bila prisutna uprkos zatvorenom nebu. Zadatak uspešno završava nekoliko pilota, medju njima i ja. Negativna energija koje se akumulirala zbog loše prognoze polako popušta 😊

To veče nije bilo organizovanih socijalnih dogadjaja ali je Drvar bio domaćin Krajiške večeri. Morali smo naravno videti kako to izgleda i popiti neko pivo sa drugarima.

Trećeg dana repriza drugog, isti start, oblačno. Vetar deluje bolje tj.  sa malo manje udara.

Vlajko prvi poleće i prijavljuje dobre uslove, čak malo bolje nego prethodnog dana što se i vidi po ponašanju njegovog glajdera. Poleću redom i drugi piloti i nebo se uskoro šareni. Špartamo napred, nazad, levo desno… Vreme se popravilo i razvedrilo i termika fino radi. Zadatak opet uspešan a ja opet u golu, ovo takmičenje za mene je već uspelo i sva loša energija je isparila 🙂

 Izvinjavam se  svima a naročito Željku zbog mračenja koje je povremeno izbijalo iz mene zbog loše prognoze!

Definitvno je ovo specifičan teren sa svojom mikroklimom i ne može se znati za više dana unapred šta će biti.

Uveče nas organizator vodi kao i predhodne godine u „Etno Selo Dodig“  gde nas devojke iz Drvara ponovo fasciniraju svojim pevanjem. Odlična atmosfera, prelepo veče.

Četvtog dana isti start ali drugačiji uslovi. Vetar slabiji i sunčano je što znači da će danas termika biti presudna i da će biti dosta curenja. Moram reći da je bilo mišljenja da se tog dana moglo poletati i sa glavnog tj. južnog starta ali prognoza je bila drugačija pa smo zbog logističke nomoguće misije prebacivanja sa jednog na drugi start ostali zaglavljeni na severnom gde su povremeno duvala i čista ledja pa se prilično oteglo poletanje.

Neki su curnuli ubrzo posle poletanja a dosta nas posle par overenih tačaka jer je padina na obodu grada ovoga puta otkazala poslušnost i nije radila kao predhodnih dana što smo očekivali.

Trku su završila samo dva pilota, Vlajko i Sloba. Oni su na vreme prebacili iz trkačkog u mod preživljavanja i sačekali u vazduhu deo dana kada je sve proradilo.

Peti dan je osvanuo sa maglom u dolini i suncem na startu. Željko je dosta rano izašao na glavni start da proveri situaciju.

Donosi se odluka da se ide na glavni start. Po dolasku na njega vidimo da je vetar odličan tj. čeoni.

Pravi se sličan zadatak kao i predhodnih dana. Upozoreni smo na potencijalne kongestuse koji se očekuju u drugom delu dana. Polećemo i lagano izlazimo do baze na oko 2100mnv. Malo se udje ispod oblaka, malo izadje da se ne udje u bazu i tako čekamo početak trke. Polako se širi oblačnost ka gradu. Prijavljujem direktoru trke tj. Željku da je u vazduhu level 1 što se tiče uslova ali da nas na putu ka prvoj tački čeka kongestus i da nam se prostor za beženje polako smanjuje jer se oblaci polako šire ka gradu gde je predhodno bilo vedro. Javlja se i Rika iz vazduha sa procenom da su uslovi i dalje dobri. Veliko je i dragoceno njegovo iskustvo, svakako veće nego moje pa trka ubzo kreće. Jurimo ka prvoj tački koji je bila ista ili slična svih dana i nalazi se na severozapadnom kraju Drvarske doline.  Posle nje grebenom smo otišli i zagrabili u dolinu ka Bosanskom Grahovu, to je bio najzanimljiviji zadatak po meni.  Imao sam jaku konkurenciju  u svojoj klasi. Glavni konkurent kazahstanski rus Aleksej me je naterao da podesim spid da mogu maksimalno da ga zgazim i da to radim većim delom trke jer i on tako leti. Video sam da sam sada prilično manje sporiji od drugih jačih krila i da mogu da držim priključak i sa Nemanjom na Piku 5.

Drugačija igra je sada. Ta brzina ima i svoj danak jer imam manje krila ispred sebe koja mi mogu pokazati dešavanja u vazduhu.  Enzoi mi brzo pobegnu a od ostalih sam brži pa sam često u poziciji da sam tražim termiku. Više se trkam sa Aleksejem pa više i rizikujem jer ne vrtim sve strpljivo već samo neophodno i pun gas napred. To me je donekle koštalo curenja u  trećem i četvrtom tasku jer sam neuspešno rizikovao iako sam imao sigurnije opcije.

Aleksej je u četvrtom tasku gotovo iscureo ali je uspeo da se prebaci sa platoa iznad severnog starta u dolinu pa da tamo popravi visinu. Ja sam tu rizikovao i računao da će me kongestus koji se nalazio iznad platoa povući što bi mi sa par stotina metara  dobijene visine omogućilo da završim zadatak.

Na žalost to se nije dogodilo ali je desetak minuta po mom sletanju zadatak prekinut jer je počela kiša u cilju pa sam na sreću ostao suv. Aleksej je napravio koji km više pre prekida ali je malo pokisao, nešto gubiš a nešto dobiješ 😊

Tog popodneva je organizovana jagnjetina u radničkom domu gde smo proveli prijatno veče.

Šesti dan sviće sličan kao i prethodni ali sa  lošijom prognozom tj. mnogo većom mogućnošću za jači i brži razvoj. Odluka je da se ide na glavni start. Nadao sam sam se otkazivanju dana kako bih bar malo imao vremena da provozam bajs i skinem neku od stavki sa Božine liste ali mi se nije dalo 😊

Po dolasku na start vidimo mladog poskoka koji nam pokazuje da smo predhodnih dana bili isuviše opušteni po hladovinama u kamenjaru. Ovo je ipak njihovo prirodno stanište i treba biti oprezan  jer se savršeno stapaju sa bojom kamenja. Zeid ga je znalački sklonio da ne plaši raju.

 Zadatak  se postavlja. Poleću najhrabriji jer se vidi da se sprema kiša a grmljavina se čuje iz obližnjeg kongestusa. Najbrži su bili već na prvoj tački kada je zadatak stopiran jer je druga tačka na putanji kiše, on je nevežeči jer nije prošlo 1h05min od početka trke što je jedan od uslova da zadatak bude validan.

Moram odati priznanje task komitetu za odlično postavljene zadatke koij su izvlačili maksimum iz datih uslova i unosili potrebnu meru težine kako se ne bi sve zavšilo padinskim jedrenjem u prva dva dana.

Prošle godine smo imali visoke baze i zadatke koji su samo startovali u Drvaru a ciljevi su bili u Glamoču i Medenom polju. Neki su izlazili na preko 4000mnv.

Ove godine za razliku od predhodne naziv takmičenja je bio priličniji.

Ne mislim pri tom da smo loše leteli i desantirali već naprotiv bilo je odličnog letenja a uglavnom se sve dešavalo iznad samog Drvara u čijoj su blizini bile okretne tačke i sami ciljevi.

Po dužini zadataka neko bi lako mogao da zaključi da je to bilo „Miki Maus“ takmičenje ali broj pilota u golu govori drugačije. Bilo je veoma zahtevno i izazovno.

Naše „Igralište“ je imalo brda, platoe, planine i doline pa su do izražaja dolazili svi meteo faktori u vidu venturija, rotora, dolinskih vetrova itd.

Za poredjenje zadatak od 100km na državnom prvenstvu ove godine je zavšen za manje od 2h što odgovara i vremenu potrebno da se taskovi iz Drvara odrade.

Sve u svemu zaslužena pobeda za Alekseja u Sport i Airdrenalin klasi, bio je za nijansu bolji.

Da je Barnjak došao na vreme bilo bi još zanimljivije.

Takmičenje je pobedio Kaktus ali se vodila velika polemika oko liding poena. Izgleda da postojeća formula zahteva odredjene modifikacije i oko toga će još sigurno biti reči. Vlajko je bio Kaktusov konkurent za prvo mesto ali su obojica kiksnuli na četvrom zadatku kada je Rika pobedio. Na veliko iznenadjenje Ivan Barnjak je u tom tasku bio drugi sa odličnim letom na Niviuku Artik 6. Od početka trke je bio u odličnoj poziciji i sve vreme je bio pri čelu. Meni je tu ostala mala nelogičnost povodom skorovanja u slučaju prekida. On je završio task i ušao u gol pre stopiranja ali je zbog pravila da se skorovanje vraća 5 min unazad ostao bez tajm poena tj. onih koji se dobijaju za ulazak u gol, deluje mi nepošteno.

Svi rezultati su ovde:

http://scoring.ares.rs/dnd2022/

Flymaster link za replay:

https://lt.flymaster.net/bs.php?grp=4661

datumi taskova:

23,24,25,26,27 avgust 2022. Vreme početka svake trke možete videti na linku sa rezultatima.

 Oko 17h je bilo proglašenje pobednika sa dodelom lepih nagrada koje je organizator obezbedio. Bila je čak i lutrija sa vrednim nagradama.

Zahvaljujem se opštini Drvar na gostoprimstvu, Marku Zaraču kao glavnom domaćinu , svim vozačima, GSSu, medincinskim timovima a naračito Željku, Jeleni, Mirki i Bandžiju tj. timu koji već godinama najbolje organizuje takmičenja!
Oprostite ako sam nekoga preskočio.

Ove godine smo upoznali uzduž i popreko dolinu Drvara a nadam se da ćemo uskoro ponovo doći da istražujemo neistraženo.Poletište D01 Kruškovac


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 3 =