Rajac – Vrnjačka Banja

U ponedeljak proveravam prognozu, utorak i sreda moze da se leti ali baza baš nisko,  sever severozapad  3-5m/s  znaci ili Krilas ili Rajac. Baza nisko oko 1600 – Rajac, 1500 – Krilaš. Nevolem Rajac, uvek muka sa visinom prvog stuba i kako se dovući do drugog, pa navijam za Krilaš, ako budem cureo ima da curim ko čovek bar 15 min. Požarevljani, Debeli orlovi, već najavili Krilaš pa mi lakse. Ostaje da proverim sondu pre polaska . Sa Učom i Slavkom sam se dogovorio da idemo a Emil se prijavio za Krilaš, super ima nas, bice zanimljivo.

Ustajem klinci vrište nece u vrtić. Jednog nosim, drugog vučem za ruku. Momci se osokolili ne mogu da zaspe pre pola 12.  Sreća pa je obdanište na 100m od stana. Sad samo da odnesem akumulator od Lade nive na reklamaciju (u garantnom roku 40 meseci   a sad ima 37). Usput psujem sve po spisku zato što su me za prethodni odbili, al nema veze, vredi probati.

Proveravam ponovo prognozu, promenila se, baza na Rajcu oko1950m i vetar po svim modelima jači. Znači promena plana, ipak Rajac. Slavko i Emil su odvojili ceo dan a Uča je slobodan posle10:30. Cujem se sa Učom kaze da može tek posle 11:10. jbg.

Već me hvata nervoza. Debele orlove moje klupske kolege smo već ispalili za Krilaš, još samo Uča da stigne. U međuvremenu se čujem sa Emilom koji se konačno probudio i kaže da hoće da ide, kaže pravio salto na leđa (pao) prethodni dan sa bajsa pa ga sve boli.  Jbg sad ne možemo mojom ladom, nema mesta. Javljam Emilu da krene sa svojim džipom ali on je već krenuo drugim automobilom pa mora da se vrati. Ne verujem ni da je pošao. Konačno stiže i Uča. Beži iz škole, još samo da stigne Emil. Zovem, kaže u centru je i dolazi za 10 min. Sumnjiv mi je, stalno kasni. Dok cekam da stignu prolazi večnost, samo ih slušam kako izmišljaju razloge. Razmišljam kako ću sledeći put da zaobiđem sve i da idem sam! Baš sam se unervozio. Emil kasni, ja sve po spisku, što ga nema a kad je stigao, pravim se blesav, samo što se ne izljubismo. Pakovanje opreme, benzin, proba majica Iznad Srbije koje je doneo Uča, super su, pogodio sam veličinu. Nema natpisa Žezelj, neoprostivo!

Žurimo do starta i stižemo sa zakašnjenjem od 1h. Tamo su Valjevci već spremni za poletanje. Đole vrti iznad starta. Spremamo se i pozdravljamo na brzaka, polećemo. Uspevam da izvrtim iz prve do 1500 ali se nešto premišljam, pozicija je loša da krenem  pa čekam sledeći ciklus . Taman kad sam pomislio da je prestalo da radi nalazim neki stub i izlazim na 1600. Krecem u mučenje, da nadjem sledeći stub . Emil (zbog one bicikle) i Slavko(obnavljao znanje) su ostali  a Uča je krenuo nešto kasnije.

Sa sledećim stubom koji sam jedva našao izlazim na 2200 i idem ka Čačku. Iznad Čaćka rupa, ali mogu da dobacim do Jelice, vetar oko 5.5 m/s sever-severozapad tako da mogu da pretpostavim gde diže. Do Jelice dolazim nisko ali uspevam da nađem stub pa opet na 2200. Pošto kasnim ne čekam puno i idem ka Troglavu gde mora da radi . Opet se izvlačim na 1600 sada mi je već lakše po ovom vetru trebalo bi da drži ceo greben preko Bogutovca do Stolova.  Od Ušća sam odustao jer je polako prestajalo da radi, a i šta ću za prevoz. Polako se kacim do ispred Čikera ali tu popijem dobar nispon pa “odlučim” da krenem ka Orlovcu i dolini ka Kraljevu. Ispostavilo se kao dobra odluka jer Stolovi i nisu nešto radili. Na Stolovima čujem Marka Spiralu i Svorcana.  Gledam kako lete, sve vreme sam nisko uz sam greben, kupim dinamiku od vetra i glumim Vlajka na Bjelasici. U 17:40 na Orlovcu bonus, uspevam da nađem stub i izlazim ponovo na 2100m. Polako na glajd krećem ka Vrnjačkoj Banji.

Na sletanju razmisljam da li da idem na stadion koji je neki  kilometer napred ili da sletim sigurno na livadu ispod.  S’ obzirom da sa ovim krilom slecem normalno dva puta a treći put odrljam dupe, jer je mnogo brzo, odlucujem se za siguricu. Gledam track log, 2277m  95km, mislim ovog puta sam vrteo uže, e jbg, opet po starom, volim da zunzarišem u stubu pa to ti je. Pošto sam blizu centra brzo nalazim prevoz  i sa Emilom, Slavkom i Učom koji je sleteo na Zlatibor udogovaram prevoz.

 

Uroš Maslak

http://xcglobe.com/flights#show-flight/2111742/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 − six =