Prijave za novu sezonu

Posle još jedne  uspešne sezone sa rekordnih 87 prijavljenih takmičara od kojih je 69 takmičara prijavljivilo bar jedan let, vreme je za nove prijave

Proces prijavljivanja je ove godine dodatno unapredjen a link za prijavu je na početnoj strani.

Nova sezona donosi nove izazove kao i nekoliko novina u pravilima takmičenja. Najvažnije promene su:

  • U takmičarskoj konkurenciji pored postojećih uvedene su i dve nove kategorije: “VikendAS” i “Rekorder“.
  • Strožija pravila u vezi namernog letenja u oblaku.
  • Ukinute su restrikcije na osnovu plasmana za formiranje timova.
  • Ukinute su takmičarske kategorije: Najbolja slika, video i izveštaj.
  • Dodata obaveza dostavljanja barem jednog pisanog izveštaja kao uslov za dobijanje robne nagrade (ako ih bude).

Kao i ranijih godina pravila takmičenja, gde su sve promene detaljnije opisane i obeležene crvenom bojom, su javno dostupna i mogu se videti na ovom linku.

Rok za prijave je 31.12.2018. god. naknadne prijave se neće prihvatati.

Iako vremenska prognoza ove godine nije bila blagonaklona kao prošle  piloti, takmičari su oborili mnoge rekorde:
– Logovano je više letova, ukupno: 1 593, što je 473 više nego u 2017.
– Preletelo se više kilometara, ukupno: 27 049,29 km što je  3 783,04 km više nego u 2017.
– Piloti takmičari su u vazduhu ukupno proveli 1 730 sati, što je 299 sati više nego u 2017.
Sve ostale statistike su takođe u korist ove godine a detalje možete videti u sekciji STATISTIKA.

Na žalost vreme nam još uvek nije dozvolilo da organizujemo dodelu nagrada i letačko druženje pre početka registracije za narednu sezonu. Mišljenja smo da je dodela bez mogućeg letenja deprimirajuća  pa nam ostaje  da čekamo i nadamo se povoljnoj prognozi pa makar to bilo i na proleće sledeće godine.

Pored svih pozitivnih statistika, jako  afirmativnih komentara od strane velikog broja pilota i sjajnog odziva takmičara ima oblasti u kojima je takmičenje podbacilo. Pošto je takmičenje prvenstveno zamišljeno kao neformalno i u službi promocije preleta u  paraglajdingu, prilično nas je obeshrabrila nezainteresovanost velike većine pilota učesnika da učestvuju u aktivnostima oko pisanja izveštaja, slanja slika, video snimaka itd…

Nažalost, skoro svi izveštaji sa letenja koji su prošle godine objavljeni na našem sajtu su napisani na zahtev administratora ili su preuzeti sa drugih sajtova, foruma ili društvenih mreža. Samo nekolicina pilota  su pored administratora takmičenja, izveštaje pisali i slali bez predhodnog moljenja sa naše strane. Oni znaju koji su i još jednom im se zahvaljujemo . Samo 23 pilota je izdvojilo 15 sekundi svog vremena, odnosno 4 klika mišem, kako bi glasalo za najbolju sliku, video i izveštaj. Kako je administracija takmičenja, uredjivanje sajta i prilagođavanje istog novim funkcijama, prilično obiman posao, jako nas obeshrabruje ovakav stav velike većine. Ne možemo a da se ne zapitamo da li je ovoliki i ovakav angažman uopšte potreban? Iako su brojke i statistika na našoj strani one nikad nisu bile motiv za organizaciju ovog takmičenja.

Na kraju se iskreno nadamo da će i ostali piloti prepoznati važnost i značaj ovog takmičenja i sajta, kao svojevrsnog dnevnika svih XC aktivnosti kod nas, pa da će naredne sezone barem pisanje izveštaja postati moralna obaveza svakog takmičara u cilju opšteg napretka našeg sporta.

Na ovom linku možete popuniti prijavu.

U sekciji takmičari možete videti listu prijavljnih pilota i timova kojima pripadaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 5 =