Modifikacija Baofeng mikrofona (mumlofona)

Kod nas se dosta koriste ove stanice a sa njima i eksterni mikrofoni koji su po konektoru odgovarajući i za Kenwood stanice.

Problem sa tim tipom mikrofona je da se jako slabo razume onaj koji koristi tj. onaj koji priča zvuči kao da mumla.

To me je zainteresovalo pa sam rešio da se pozabavim tim problemom i eventualnim rešenjem.

Ispostavilo se da je rešenje vrlo jednostavno. bar u mom slučaju.

Naime, otvorio sam mikrofon i probao da ga koristim bez kućišta. U tom slučaju je zvuk koji daje bio dobar.

Brzo sam zaključio da ga samo kućište degradira i pomislio sam da je jedna fabrička rupica za ulazak zvuka nedovoljna pa sam ih napravio još četiri burgijom 1.5 mm.

Po sklapanju mikrofona zvuk  koji daje je bio identičan kao i kada je bio rasklopljen što znači dobrar.

U video snimku se može čuti razlika  zvuka stanice bez mikrofona, sa mikrofonom bez modifikacije i sa mikrofonom koji ima ovu modifikaciju.

 

Na slici je fabrički mikrofon sa jednom rupicom za prolazak zvuka.


Pogled sa zadnje strane

Izbučiti još četiri rupe burgijom 1.5mm, rasporediti ih približno kako su rasporedjene tačkici na kockici za broj pet

 

To je sve za ovu modifikaciju.

Napravio sam i drugu modifikaciju koja služi da daljinskim upravljačem pritiskam PTT taster na mikrofonu. Na taj način se omogućava razgovor tokom letenja bez puštanja komandi. Još jedan benefit se dobija, zaštita  mikjrofona od vetra i mnogo bolja čujnost kako za prijem tako i za predaju. Ta zaštita je proizvod mesta na kome se kači mikrofon, unutar full face kacige  na mestu koje je zaštićeno od vetra.

Unutar mikrofona se ugradjuje prijemnik za daljinsko upravljanje zajedno sa litijum polimer baterijom koja omogućava oko 8h rada.

Potrebno je modifikovati i PCB tako da se ugradjeni 3.5 mm džek umesto za slušalicu, koristi kao prekidač i konektor za punjenje baterije. Dodaje se tranzistor za okidanje PTTa.

Buše se rupe na daljinskom upravljaču za vezice kojima se on pričvršćuje za komandu.

Na 3d štampaču se štampa nosač mikrofona za kacigu i plastični 3.5mm konektor koji služi da isključi prijemnik kada se gurne u rupu.

Unutar konektora je plastični džek, daljinska kontrola isključena, mikrofon se uvek može koristiti i manuelno pritiskanjem tastera

Punjač za bateriju sa konektorom od 3.5mm

Položaj mikrofona prilokom leta, Na slici je nosač plave boje. Moguće je mikrofon pričvstiti i na ramenu gurtnu i samo glavu okrenuti ka njemu prilikom govora. Takav sistem odgovara nekome ko nema full face kacigu.

Na ovoj slici se vidi kabal mikrofona koji ide do stanice, Potrebno je pametno izabrati mesto stanice kako bi izbegli zapinjanje kabla prilikom pomeranja glave. Meni konkretno stanica stoji u džepu sistema i pošto mi je kabal dovoljno dugačak nemam smetnji osim ako mi predje preko ekrana koboa kada simullira dodir ekrana. Mislim da je bolje mesto na gurtni kod ramena ili pozadi u sistemu. 

Ukoliko je neko zaiteresovan za pravljenje daljinske komande neka mi se obrati da mu dam linkove za komponente i fajlove za 3D štampu.

Imam i jedan komplet viška  ukoliko nekoga mrzi da pravi može kupiti gotovo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + fourteen =