Balkan Open 2023

U periodu od 24. do 27. avgusta održano je takmičenje u Nišu.

Nadali smo se da će nas konačno vreme poslužiti u malo većoj meri ali uzalud.

Bilo je letenja ali samo jedan dan je bio koliko toliko dostojan Niških terena.

Prvog dana smo otišli na start Koritnik iznad Niške Banje. Po prognozi se očekivala grmljavina sa pljuskovima a to se i potvrdilo na samom startu. U pravcu severa je bio solidan CB iz koga se čula tutnjava gromova. Najhrabriji ili najiskusniji su ipak poleteli i imali fine letove. Dva pilota su bila u golu koji je bio u selu Vučje ali se taj zadatak malo bodovao zato što ogromna većina nije poletela.

Drugog dana smo očekivali vrhunski dan sa nekim zapadnim vetrom. Doneta je odluka da se ide na start Fakir. Tamo su nas dočekala čista ledja tj. istok pa je nakon nekog vremena doneta odluka da se predje na start Koritnik. Dok smo se transportovali tamo task komitet je napravio novi zadatak. On je bio zanimljiv i išao je preko Trema ka Vučju. Nažalost dan nije bio tako dobar kako smo očekivali pa dobar deo pilota nije uspeo da uhvati neki stub i izadje iz Niške doline a oni koji su uspeli su se mučili na putu ka golu.

Trećeg dana se očekivao slab istočni vetar pa je doneta odluka a se ide na start Višegradska Stena(poznatiji kao relej) koji je najbolji start u Nišu. Vetar je bio prema očekivanju sa istoka pa je okrenuo na jugozapad tj. čelo ali neposredno pre poletanja prvih pilota okreće na ledja. Nadali smo se da je to samo privremeno ali takav pravac vetra ostaje u dužem periodu. Direktor trke Goran Djurković zajedno sa Željkom odlaze na Fakir i donese odluku da se predje na taj start i vreme trke pomeri za oko 60 minuta. Vlajko je nekako uspeo da poleti sa releja pre zabrane poletanja i prijavljuje bazu od 2300 mnv. Silazimo dole i polako polećemo. Radi solidno tj. onako kako se očekuje od ovog terena. Ruta trke je išla preko Aleksinca do Paraćina. Sve je bilo odlično dok nismo stigli blizu Aleksinca. Tu je bilo znatno slabije a moguće je i da smo malčice zakasnili. Niko nije u golu a trku dobija Miloš Andrić kome je ovo prvo učešće na takmičenjima. Čestitam još jednom, odlično je leteo.

Poslednjeg dana smo opet izašli na relej ali je ovog puta vetar bio jači sa istoka uz povremene jake udare termike pa je doneta odluka da se zadatak otkaže.

Sve u svemu opet ostaje žal za malo boljim uslovima i više dobrog letenja.

Poslednjih godina je skoro pravilo da se takmičenja otkazuju ili imaju premalo letačkih dana pa mislim da bi trebalo dobro razmisliti šta još može da se uradi da dobijemo malo više letenja. Ima nagoveštaja da će sledeće godine biti uvršteno Kruševo u kalendar što je svakako veliki plus.

Rezultati se mogu videti ovde http://scoring.ares.rs/balkan-open-2023/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − fifteen =