Bjelašnica, Kopaonik i RajacNeobično  mi je da pišem izveštaj o tri akcije koje sam imao za 5 dana, ali pun sam pozitivnih utisaka pa da ih podelim sa srpskom pg. zajedncom.

Ko i malo leti paraglajderom u Srbiji veoma dobro zna šta znači ime Mirvad Zenuni. Neću trošiti svoje ni vaše vreme da o njemu naširko pišem, dovoljno je da kažem da mu se divim na energiji, znanju i veštinama  kao letaču, instruktoru, padobrancu, kompletnom sportisti i organizatoru. Kada sam od njega, početkom februara,  dobio poziv,  da za članove paraglajding kluba EXTREME SPORT SARAJEVO, održim dvodnevno predavanje, odmah sam prihvatio. Ove zime sam imao nekoliko dana uspešnih teorijska osveženja (Kraljevo 4 dana, Kragujevac 3 dana).
Pitam Mirvada : ”Kako da definišemo termin, ti si Mirvade u Kolumbiji kad se vratiš 16.02. plus nedlju dana, jooj krenuće termika, brate?” Odmah dobih odgovor:  ”Ma kakvi plus sedam dana, odmah uveče 16. subota, da bude prvo predavanje a  drugo u nedelju 17.”.
Razmišljam , kako će čovek sve to stići da uskladi, vremenska razlika, moguće kašnjenje aviona.  Ne protivrečim, dogovor je postignut.


Subota, (Vršac vrvi od letača, kumulusi od Čačka do Zlatibora, uh, vozim i ne skidam pogled sa neba) na Bjelašnici sam sredinom dana, da se malo okrepim od puta a Mirvad i njegovi ektremisti su  sve pripremili. Klub broji 59 aktivnih članova koji plaćaju ozbiljnu godišnju članarinu,  poseduju  ”kolibu” u srcu turističkog naselja Babin Do na Bjelašnici.
Pozitivna energija moćne planine, (tu sam skijao i takmičio kao student pre 30+ godina) i neverovatno gostoprimstvo domaćina,   daju mi snage  da prvo predavanje protekne veoma efikasno, 5 dobrih sati sa samo dve desetominutne pauze. U kontaktu sam sa pilotima iz Srbije, prenosim obostrane pozdrave.

Mirvad Igor i ja.jpg


Nedelja, protiče  u prepodnevnom skijanju, podnevnom letenju i popodnevnom predavanju. Meteo situacija stabilna, odlična za skijanje i produžene desante do Babinog dola. Neuobičajeno visoka temperatura i neverovatno slab severni vetar. Ko poznaje Bjelašnicu zna da je to najvetrovitijih planina  na Balkanu. Za razliku od srpskih ski centara, ovde su piloti paraglajdera dobrodošli, samo se treba držati sigurnosnih preporuka i dogovora o mestu za sletanje. Cena uspinjače 35KM za celodnevno skojanje-letenje ili  8KM za pojedinačnu vožnju.
Predavanje smo pomerili za raniji termin, kako bi slušaoci mogli na vreme da se vrate kući i pripreme za radni ponedeljak.
Moj utisak je veoma pozitivan, najviše smo radili meteorološku pripremu za letenje, turbulencije, optimizaciju stvarne vazdušne brzine tokom preleta, termičke stubove i vrlo malo o konstrukcijama.
Najbolja nagrada predavaču jeste zainteresovana publika, ja sam to na Bjelašnici imao. Hvala članaovima Extreme na pažnji  saradnji i veoma prijatnoj atmosferi.

vlcsnap-2019-02-19-23h44m11s461.png


Lepo vreme je pokazalo dominaciju svih planinskih vrhova u okruženju i ogroman potencijal za pg. prelete. Zato upućujem predlog organizatorima Iznad Srbije, da u narednoj sezoni prihvate i poletanja sa nekog starta iz okruženja, (BiH i Crne Gore).

vlcsnap-2019-02-19-23h54m00s896.png
vlcsnap-2019-02-19-23h54m59s212.png
Extreme 2019. Teorija.jpg


Ponedeljak, putujem kući i popodne odmaram uz laganu pripremau opreme za zakazane tandem letove na Kopaoniku.
Utorak, popodne na Kopaoniku, slab do umern WSW. Odleteo sam jedan tandem let, ali drugi putnik se prepao poletanja sa stene površinskog kopa na Suvom Rudištu (neki kažu Pančićev vrh). Šta da radim, otkazujemo let, zakačim putnikovo sedište da me ne ometa tokom leta i poletim u jednosatno jedrenje i prelet do Šipačine.  Moram reći da sam sa Predragom Dudićem već duže vreme dogovarao da napravimo takvu probu jer, neki putnici prosto žele duži let. Napomenuo bih problematičnu treću četvrtinu maršrute, od Treske do Čajetinske česme gde nema povoljnih alternativnih terena za sletanje. Let sam uspešno okončao na kraju sela Šipačina pored puta za Rašku. Znači, radi.

vlcsnap-2019-02-19-23h21m31s356.png
vlcsnap-2019-02-19-23h39m15s296.png


Sreda, plan za letenje sam otpočeo sa manjom grupom pilota nekih 6 dana ranije. Odstupanja od prve generisane sonde su minimalna, dogovor je postignut, Rajac. Dosta pilota je došlo na poletište, vetar, malo slabiji od prognoze, mokro tle i senke oblaka rezultuju slabiju termiku.

Rajac 2019.02.20..jpg

 Vlajko je poleteo prvi i majstorski se izvadio sa sletišta. Radiii! Krećem u drugoj grupi i lagano skuplajm visinu za prelazak na Baški Rajac. Društvo mi prave, Vlajko, Marko Spirala i Uroš, veoma brzo pridružuju se Đole, Miki, Mlađa, Acao, Boris, bojim se da nisam video i pobrojao sve, oprostite.
Sa 1500+ Vlajko povlači veću grupu napred ka Pranjanima. Šomi je odavno odleteo put Takova, Vaso je samostalno krenuo ka Čačku. Visina termike nije baš izdašna, termali u zaleđu Rajca slabi, posle dosta muke Vlajko i ja se spasimo sletanja u Pranjane a Uroš dolazi kod nas sa solidnim komforom u visini. Malo prema Čačku nađosmo najbolji termal, čujem Uroša i Vlajka kako vrište. Vlajko je pod Bazom i kida ka Čačku, Uroš i ja pratimo. Nismo baš upali u dobru fazu, Uroš zastaje, prikuplja visinu, Vlajko odustaje od grada i seče ka Jelici bliže Ovčaru, ja produžim do fabrike Sloboda i tu sa mukom dobijam na visini. Vidim da su Vlajko i Uroš u Boljoj poziciji. Pokušam napad na Jelicu i kod Stjenika očekujem izuvanje, ali ništa,  sada sam u problemu i grebenam sve što može da ostanem u igri. Vlajko sa odličnom visinom prelazi preko mene i nastavllja ka Kraljevu, sleteo je na Ružića Brdo malo pre grada. Ubrzo biram sletište u selu Lipnica. Uroš je sa boljom visinom, severno do Stjenika pronašao lepo podizanje i  preleteo dosta dalje do mesta Lazac.
Kako ja vidim, broj letača koji su aktivni u danima sa dobrim gradijentom, veoma je porastao. Iznad Srbije se zahuktava.
Meni je bilo jako prijatno od Bjelašnice do Rajca.
Želim vam odlične i duge letove sa srećnim sletanjima.
Gugi


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − ten =