Kraj prve sezone

Danas je završena je prva sezona do sada najmasovnijeg paraglajding takmičenja u Srbiji. Takmičenje je samo po sebi prevazišlo sva očekivanja organizatora, kako u kvantitetu tako i u kvalitetu. Ove sezone prijavljeno je 74 pilota a letove je upisalo 53 pilota. Bilo je pilota koji su leteli ali iz raznih razloga ili lenjosti nisu uploadovali letove. Letelo se sa svih startova u Srbiji a zahvaljujući takmičenju u globalnu bazu dodati su novi startovi. Startovi koji su bili pogrešno evidentirani, obično kao startovi van Srbije sada su ispravljeni. Uz pomoć administratora portala XCglobe na samom početku takmičenja otklonjeni su brojni nedostaci vezani za rangiranje i bodovanje letova.
Broj evidentiranih letova na XCglobu se utrostručio a pozicije na ranglisti su se manjale svakodnevno. Ova sezona će sigurno biti upamćena po rekordnom broju preleta kao i po velikim okupljanjima pilota iz cele Srbije na domaćim poletištima. Veliki broj dobrih letova je posledica dobrog vremena i velike želje pilota za preletima. Bilo je korisno i svakog dana pogledati listu napravljenih letova što je pored takmičarskog imalo i edukativni značaj zato što je pomoglo stvaranju opšte slike o meteo uslovima kao i boljem razumevanju prognoze.
Takmičenje je bilo dodatni motiv i pilotima rekreativcima da u većoj meri posete zvanična takmičenja za ligu Srbije i Državno prvenstvo. Iako bez velikih ambicija za plasman na konkretnom takmičenju ovi piloti su imali dodatni motiv za takmičenje. Značaj takmičenja za sve pilote najbolje opisuju slični kometari nekoliko pilota po završetku trke na Državnom prvenstvu. Citiraću Srđana Kesića: „Došao sam jako visok u cilj pa sam odlučio da overim i Sjenicu. Računam, valjaće još neki kilometar za Iznad Srbije.“
Apsolutni šampion kako u Ligi Srbije i Državnom prvenstvu tako i na takmičenju Iznad Srbije, Vladimir Baćanin ima čast da svojoj kolekciji doda još jedno zlatno odličje. Vlajko je ove godine bio nedostižan, od samog početka sezone pa sve do kraja leteo je kao ptica. Sa 8 preleta od preko 100 km i najdužim letom ove sezone Vlajko završava takmičenje sa 1363 poena.
Pored velikana srpskog paraglajdinga od kojih se očekivalo da će napraviti dobar rezultat takmičenje Iznad Srbije je iznedrilo dve nove zvezde:
Prva je drugoplasirani Uroš Maslak iz Kragujevca sa 1095.2 boda, 7 letova od preko 100 poena i 5 preleta preko 100 kilometra Uroš je apsolutno zaslužio srebro.
Druga zvezda je petoplasirani Marko Milutinović iz Beograda. Za mnoge pilote potpuno anoniman a sa druge strane veoma dobar pilot koji je godinama sazrevao pod Mladjinim mentorstvom. Marko je sjajnim preletima sa Rajca, Vršca i Beočina zauzeo mesto među najboljima.
Ove sezone ni ostali velikani srpskog paraglajdinga nisu izostali. Trećeplasirani Zoran Petrović Gugi je ponovo dokazao i opravdao status najboljeg. Još jedna odlična sezona u dugom nizu. Pored obuke mladih pilota, velikog broja tandem letova Gugi je uspeo da ostvari sjajan plasman i zasluži medalju.
Pilot sa najvećim brojem letova koji imaju iznad 12 bodova je opet Zoran Petović Gugi sa 37 letova!
Na kraju, najveći doprinos koje je takmičenje donelo je buđenje zdravog takmičarskog duha kod svih pilota kao i motivacija da se leti češće duže i dalje iznad Srbije.
Sa takmičenjem ćemo nastaviti i sledeće sezone verovatno uz neke korekcije pravila.
Zahvaljujemo se svim pilota na uzetom učešću u takmičenju i nadom da će nas sledeće godine biti i više.
Dodela nagrada i druženje biće organizovano na Rajcu prvog narednog vikenda kada bude moguće i letenje.
Pozivamo sve učesnike ali i one pilote koji nisu uzeli učešće ove godine da dodju i uveličaju proglašenje uz prigodnu zakusku.

link za rezultate:

http://xcglobe.com/comp/iznadsrb/solo/2017

Ivan Zornić, Miroslav Marjanović i Nebojša Rosić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve + three =