Ozone Enzo 2 prebačen u CCC kategoriju

Od samog početka takmičenja prošle godine updalo je u oči da se na XCGlob-e sajtu Ozone Enzo 1 i Enzo 2 vode kao EN D krila iako je svima jasno da to nije realno. Proverili smo  na Ozone sajtu sertifikate i pitali XCGlobe admina za mišljenje i došli do sledećih rezultata:

Enzo 1 je zaista EN D krilo  što se može videti ovde https://flyozone.com/paragliders/en/products/previous-gliders/enzo/info/

Enzo 2 je izašao pre početka CCC procesa sertifikacije pa su veličine M i S sertifikovane kao EN D

U trenutku početka CCC sertifikacije Ozone je uz male izmene na gurtnama sertifikovao sve veličine Enzo 2 kao CCC.

https://flyozone.com/paragliders/en/products/previous-gliders/enzo-2/info/

Na sajtu XCGlob-e uzimaju podatke sa www.para2000.org a kako tamo stoji da krilo u dve veličine(kao i na Ozone sajtu) ima EN D sertifikaciju oni stave nju kao validnu iako bi matematički bilo tačnije da su stavili CCC jer je 4:2 za tu klasu.

Kako je cilj hendikepa našeg takmičenja da izjednačimo šanse učesnika zaključili smo,  u dogovoru sa pilotima koji lete to krilo, da za ovu godinu stavimo Enzo 2 u CCC klasu i bodujemo ga sa keoficientom 1.0 umesto dosadašnjih 1.1 i na taj način dobijemo ravnopravnije takmičnje.

Ukoliko se desi sličan slučaj u budućnosti biće primenjivano pravilo da ako krilo ima dva sertifikata na takmičenju će se važiti onaj jači.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + twelve =