Rudnik – Grebenac

Pratim prognozu za 25. 04 i izgleda stabilno, tj. danima je slična. Proveravam vetar raste po visini. Ima potencijala, ali obzirom da je bilo prethodnih dana hladno, a da je temperatura u porastu, tesko da će biti bez kumulusa. Pokusavam da se dogovorim za društvo, Uča ne moze, Slavko raspolozen, Bobi će da vozi, ko jos pođe, super. Ovom prilikom se izvinjavam ostalim ljudima koje nisam pozvao jer sam mislio da je to Uča uradio.
Čujem se sa Šonetom iz Čačka, kaže da neće na letenje, mislio sam da je Ovčar bolji od Rudnika. Konačna odluka, jug Rudnik. Normalno pakovanje na brzaka polazak…i stižemo na Rudnik. Na Rudniku jugozapad odlučujem se za gornji start, vetar jak 7-8m/s na startu al ga prekida termika ispred starta.Na rudniku severna strana pod snegom. Kumulusa nema ispred starta, a levo i desno radi. Kumulusi mali i brzo se kreću, gotovo da se ne raspadaju al brzo odlaze iza Rudnika, vetar sa jugozapada. Prvi poleće Slavko, Mentor2 i nesto jedri ispred starta. Sa zakašnjenjem i ja polećem pokvasio (nervozan) i isprljao krilo na startu.
Odmah na startu počinje dizanje, idem pravo napred i gore. Posto je vetar jak, očekujem stubove koji su zakošeni, međutim pravih stubova nije ni bilo na startu. Samo napred i gore i po neki put zaokrenem.Plašim se da ne ispadnem iz dizanja napred. Ima turbulemcije al pošto sam na novom krilu Peak3 nemam predstavu kolko je to stvarno. Vrlo brzo penjem na 2000 i polako zanosi iza Rudnika. Gore je vetar bio 30km/h tako da nema svrhe da idem u vetar već samo pokusavam da pratim oblak iznad i da vidim ima li kakav lep kumulus ispred. Par puta pokusavam nešto niz vetar, ali su veliki nisponi pa se držim nekih sitnih oblačića. Kumulusi mali rastrzani kratki ciklusi na kratko prekidaju. Posle nekog vremena prilazim ravnici ka Topoli. Posto ne očekujem neka velika dizanja vrtim sve na šta naiđem. Ispred, za razliku od Rudnika ima lepih i velikih kumulusa, al dok stignem oni se raspadnu. Od Rudnika polako zatvara i pravi senku .
Negde pre Mladenovca, nailazim na neke balone pa čekam, konačno stub ne puštam ga ni posle baze. :laugh: Razmisljam ako ovo propustim posle neću naći ništa. Setio se Gugija, koji mi prošli put kad sam pravio prelet reče: “Što nisam bio ja”. Izlazim iz oblaka na 2669m i pravac ka Smederevu. Brzina niz vetar na pola spida preko 70km/h. Kod Smedereva vazda kumulusa, al nista ne radi, vrtim neke nule, mali usponi, nisponi, vetar promenio smer neki zapad. Pošto sve vreme vozim desni krug vec se osećam ko pijana kokoška. Polako vozim i levi krugi i pratim oblačiće koji idu ka Požarevcu i polako gubim visinu. Vetar nosi ka Rumuniji.
Kod Kostolca razmisljam da li nizvodno ka Gradistu ili preko Dunava. Posto je dole duvao jug, a po visini zapad plašio sam se da me ne oduva u Rumuniju pa odlucujem da krenem preko Dunava. Preko stanice zovem Požarevljane, al nikom nije uključena. Pravim par snimaka, dosta oni prave prelete ka Šumadiji sa Vršca, red je da im se vrati malo. :glajder:
Čim sam prešao Dunav počinju nisponi. Sad zatvara i stize senka sa zapada. Razmišljam dal da čekam oblak i rizikujem curenje ili da idem napred i potražim neki stub. Odlučujem se za drugu varaijantu i krećem ka Vršcu. Nije mi se rizikovalo da čekam, tad sam imao ispod 100km. Kasno sam ukapirao da je ispred Bela Crkva. Krećem ka nekim vetrenjačama i uporno gubim visinu, ispred mene neko strelište visina ispod 300m vreme za sletanje. 🙁
Najteži deo, pakujem se i razmišljam kako da javim Uči da sam napravio prelet preko 100km :).

Kad saberem utiske, u odnosu na prethodne letove, ovog puta sam se mnogo manje potrošio vremena i nisam se mnogo mučio oko traženja stubova, ali sam i imao i mnogo vise problema da održim visinu ispod oblaka jer je sve bilo rascepkano i tanko.

 

Uroš Maslak

http://xcglobe.com/pilots#show-flight/1986677/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × four =