Desant na Drvar 2023 (DP BIH i Srbije)

Za nama je ostao još jedan desant na Drvar sa na žalost podeljenim utiscima.

Naravno za te negativne je zaslužno vreme koje nas ove godine baš ne poštuje.

Prošle godine smo imali užasnu prognozu a leteli smo više nego ove sa prognozom bez kiše.

Organizacije je bila kao i uvek na vrhunskom nivou i prava je šteta što to sve nije začinjeno sa bar jednim pravim “Drvarskim” uslovima i bazama preko 3000 mnv.

Od pet takmičarskih dana se letelo tri a od ta tri samo jedan može da se nazove dobrim. Premalo za Drvar. Moja sreća je da sam došao dan ranije i imao sam jedan let po pravim uslovima sa bazom od oko 2800mnv, slabim vetrom i kumulusima na sve strane. Na žalost tada nisam nosio kameru a imalo se šta snimiti. Vidljivost odlična a pošto sam se provozao obodom planina oko Drvara mogao sam videti Glamočko polje, Medeno polje, Bosansko Grahovo pa čak i Jadransko more.

Po dolasku takmičara imali smo sigurnosni sastanak kako bi se svi piloti upoznali sa specifičnostima terena i načina retransporta. Imali smo helikopter za slučaj da nekom bude potreban hitan transport do Banja Luke. Nakon sastanka je upriličena preukusna zakuska. Zahvaljujem se svima koji su to omogućili!


Prvog takmičarskog dana smo otišli na glavni tj. južni start “Kruškovac”. Nebo je imalo neki sloj oblačnosti koji zaklanja sunce pa smo čekali dogo dok se ta oblačnost nije malo stanjila. Kada se to desilo svi smo na brzinu poleteli ali na naše razočarenje vrlo brzo se oblačnost ponovo pojačala pa je termika prestala da radi. Zadatak niko nije uspeo da uradi a većina je sletela jako brzo.


Drugog dana smo otišli na novi severni start. Organizator se potrudio da pripremi novi i bolji start od onog predhodne godine. Nakon početog malo jačeg vetra brzo su uslovi postali odlični i zadatak sa ciljem kod Livna je krenuo. Ovo nam je prvi put da smo imali rutu koja koristi tu dolinu, baš sam se radovao tome. Mnogi su uspeli da završe taj zadatak a kuriozitet je da je ta dolina sve bolje radila kako je dan odmicao. Možda je zadatak mogao da startuje pola sata kasnije, tada bi verovatno bilo mnogo više pilota u cilju, ali ko će to znati. Standardno već za severni vetar je da je jači u okolnim dolinama nego u samom Drvaru. To veče smo išli u Etno selo “Dodig” na tradicionalni gulaš i drenju. Sve je bilo dobro osim što je kvartet devojaka iz Drvara izostao da nas razgali pesmom.


Treći dan smo opet otišli na severni start ali je vetar bio prejak pa je sigurnosni komitet doneo opravdanu odluku da uslovi nisu dobri za trku. Nekoliko pilota je slobodno letelo jer se ipak vetar smirio do našeg povratka u Drvar. Nije bilo socijalnih dešavanja pa su neki otišli da obidju turističke atrakcije Drvara.


Četvrti dan opet severni start. Uprkos prognozi sa jačim vetrom na startu ga skoro nema. Daje se kraći zadatak koji je uglavom išao Drvarskom dolinom i ciljem u dolini kod Bosanskog Grahova. Dugo nije bilo znakova termike, nebo plavo, vetra nema, sonde iscurele pa se vreme starta pomeralo. Poleće jedna grupa hrabrih pilota, jer je po satu to bio pravi trenutak da se zauzme dobra pozicija, na njihovu žalost termika još nije počela da radi. Nakon 15 minuta kao na prekidač počinje i poleću svi i trka kreće. Na našu žalost dobri uslovi nisu dugo trajali pa je brzo postalo nemoguću izvući visinu da se prebaci greben i ode u susednu dolinu. To veče smo imali ogranizovan odličan roštilj na reci Unac u Bastasima.


Petog dana ponovo severni start sa jačim vetrom u najavi. Na žalost prognoza je bila tačna i trka je otkazana. To popodne je održano proglašenje pobednika i većina je odmah otputovala kući.Sve u svemu kao što rekoh na početku utisci su podeljeni. Nadam se da ćemo neki drugi put imati više sreće sa vremenom.

Rezultati se mogu videti ovde:

http://scoring.ares.rs/dnd2023/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 + eighteen =