16. FAI PARAGLAJDING SVETSKO PRVENTSTVO

Kompletne rezultate možete videti klikom na ovaj link i dalje izborom željenog taska i kategorije.

Live tracking možete otvoriti ovim linkom

Komentare uživo možete pratiti na ovom linku

Ko želi i ima vremena da prati živa video uključenja savetujem da se priključi stranici “16th FAI Paragliding World Championship 2019” na fejsu.

Ove godine se. u peridu od 5.-18. avgusta, održava svetsko prvenstvo u preletu paragladerom u Severnoj Makedoniji i gradu Kruševu sa svojim čuvenim poletištima na Mečkinom Kamenu. Na tom mestu se svake godine održavana više takmičenja a 2016. i mi smo imali svoje državno prvestvo.

Ukupno ima oko 150 takmičara a boje Srbije brani tim u sastavu Vladimir Bačanin, Žejko Ovuka i Zoran Petrović. Pored njih od naših pilota zvanične sonde su Boris Paviličević i Marko Milutinović. Branko Uzur je pomoćnik tim lidera a Predrag Dudić je član žirija. Još nekolicina naših pilota se uputila tamo da malo vide kako lete najbolji svetski piloti a i da sami osete čari tog terena.

Svečano otvaranje se održalo u ponedeljak 5. avgusta

Ekipa


Svečano otvaranje


U utorak 6. avgusta je održan trening da se piloti upoznaju sa terenom.


TASK 1, sreda 7. avgusta sa dužinom od 81 km.


Ruta je bila kombinacija planinske i ravničarske. Nebo uglavnom plavo i baza solidno visoka. U golu je bilo čak 138 pilota a od prvog do pedesetog mesta razlika je samo dvadesetak bodova. Vlajko i Gugi su bili odlični i zauzeli 21. odnosno 77. dok je Ovuka zavšio zadatak na 136. mestu.


TASK 2, četvrtak 8. avgusta sa dužinom od 88,3 km.

Ovaj task Vlajko je završio kao 36. sa oko tri minuta zaostatka za prvoplasiranjim, bravo! Željko je završio task kao 83. a Gugi je bio 91. tj. poslednji takmičar koji je završio task. Na glavnom startu je duvao povremeno i ledjni vetar pa se koristio i gornji. Po izjavama pilota najteže je bilo u početku kada su oko prve tačke mnogi iscureli. Nakon toga se išlo dosta visoko i dosta lakše.

Reprezentacija


TASK 3, petak 9. avgusta sa dužinom 83,4 km

Za razliku od predhonog dana na startu se očekuje dobar severni vetar koji će olakašati poletanje. Idealna putanja ide po sredini čuvene Pelagonije ali pitanje je da li će tuda biti najbolje ići. U poslednjem kraku koji ide iz pravca Bitole na sever se očekuje čeoni vetar umerene jačine. Trka je završena, u golu skro svi piloti. Vlajko opet odličan trideseti sa oko dva minuta iza prvog. Gugi 95. a Željko 130. O kvalitetu pilota svedoči i razlika od samo desetak minuta izmedju prvih sto takmičara.


TASK 4, subota 10. avgusta sa dužinom 112,1 km

TASK 5, nedelja 11. avgusta sa dužinom 98,9 kmKaktus sleteo u zabranjenu oblast


TASK 6, ponedeljak 12. avgusta sa dužinom 129,9 km

TASK 7, utorak 13. avgusta sa dužinom 97,8 kmTASK 8, četvrtak 15. avgusta sa dužinom 65,2 km

Dan ne obećava


TASK 9, petak 16. avgusta sa dužinom 93,4 km


TASK 10, subota 17. avgusta sa dužinom 96,1 km

Proglašenje pobednika, nedelja 18. avgusta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × five =